Повторне виникнення каменів у нирках

Якщо в людини хоч раз виникала проблема виникнення каменів, то ймовірність повторного прояву хвороби становить 70-80 %. З моменту появи першого каменю, ймовірність формування протягом року ще одного становить 10% (це якщо на початковій стадії хвороби більше каміння не виникало). Тобто, за 5 років відсоток формування каміння зростає до 50%. Ризик зростає, якщо хвороба в сім'ї може передаватися генетично.

Чим молодша людина, тим більша ймовірність того, що хвороба проявиться повторно. Люди віком від 35 до 50 років перебувають на піку стадії формування каміння.

Помічено, у 60% тих людей, хто мав хоч один камінь, протягом 7 років сформується ще один. Але, незважаючи на те, що лише кілька років тому виникнення ниркового каміння було неминучим, сучасна медицина домоглася того, що тепер повторній появі каміння можна запобігти.

Хімічний склад ниркового каміння

Знаючи, який саме хімічний склад викликає формування цього особливого типу каменю, можна буде запобігати його появі, і таким чином попереджати виникнення самої хвороби. Тому дуже важливо зуміти перехопити камінь під час його природного виходу з організму (якщо це станеться) і зробити хімічний аналіз.

У більшості випадків, до хімічного складу каменів входить кальцій, або комбінація кальцію та оксалату. Це каміння досить добре видно на рентгені. Жодна медицина в світі не може розчинити або розпасти ці камені, що містять мінеральні сполуки кальцію.

Проте ниркові камені складаються з сечової кислоти, невидимої на рентгені,і іноді її можна розчинити певними медичними препаратами.

Часто зустрічається хімічний склад

  • Фосфат кальцію(8%)
  • Оксалат кальцію (зазвичай: 73%, непрозорий)
  • Фосфат амонію та магнезії (також називається «струвіт» - часто може бути викликаний інфекцією)

Хімічний склад, що зустрічається нечасто

  • діамоній фосфату кальцію
  • фосфат магнезії
  • цистин(1%, слабопрозорий)
  • урат(7%, прозрачний,- не просвічується на рентгені)
  • ксантин

Після перетравлення продуктів оксалат найчастіше осідає у сечі. Він складається із солей кальцію, які погано розчиняються та легко кристалізуються. Навіть несерйозне зневоднення організму може збільшити ймовірність формування каменів у нирках: у російських космонавтів, які тривалий час у космосі, розвинулася сечокам'яна хвороба.

Тобто, у жителя півдня, з високим рівнем оксалату в організмі, хронічним зневодненням та сидячим способом життя зростає ризик формування ниркового каміння.

Вітамін C та вітамін D збільшують ймовірність появи оксалатів в організмі під час перетравлення їжі(оксалати можуть не тільки утримуватися у певній їжі, а також формуватися як побічний продукт природного метаболічного процесу).

Запобігання формуванню каменів у нирках

Найлегший спосіб попередження сечокам'яної хвороби – збільшення гідратації. Цей спосіб підходить для людей, які страждають від ниркового каміння всіх видів. Випиваючи більше одного літра води на добу можна знизити можливість появи каменів. Людям, які страждають на сечокам'яну хворобу, рекомендується збільшити діурез до кількості 2л на добу. Випиваючи 2-3л води на день, можна знизити ймовірність повторної появи ниркового каміння на 90%.

Звичайно, на початку тим, хто страждає від сечокам'яної хвороби, буде важко пити рідину в таких великих кількостях. Однак, згодом, можна до цього пристосуватися - і навіть більше: як тільки організм звикне до нової норми кількості рідини, через місяць він сам регулюватиме гідратацію; і коли рівень знизиться, людина почне відчувати спрагу. Корисні поради щодо збільшення кількості води в організмі можна отримати, пройшовши за посиланням. Одна людина, яка страждає на сечокам'яну хворобу, сказала: »Тепер я люблю воду. Вам вона просто починає подобатися.»

Велика кількість кальцію в сечі може бути викликана великою кількістю споживання солі, що потрапляє в організм разом із їжею. А споживання води у великих кількостях помітно знизить концентрацію кальцію в сечі та ймовірність утворення кристалів та каміння.

Крім того: людям, які схильні до прояву сечокам'яної хвороби (оксалат кальцію), бажано відмовитися від прийому їжі з високим рівнем вмісту оксалату. Список таких продуктів наведено нижче:

  • яблуко
  • спаржа
  • пиво
  • буряк
  • ягоди
  • чорний перець
  • броколі
  • сир
  • шоколад
  • какао
  • кави
  • кола
  • листова капуста
  • інжир
  • виноград
  • морозиво
  • молоко
  • апельсин
  • петрушка
  • арахісове масло
  • груші
  • шпинат
  • листовий буряк
  • ревінь
  • чай
  • ріпа
  • вітамін
  • вітамін С
  • йогурт